Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, ExpositieU vraagt, wij draaien in het Industrieel Atrium

Op zondag 16 oktober as, tijdens de open dag in het Industrieel Atrium Helmond, wordt een speciale filmmiddag gehouden. Welke films vertoond gaan worden, bepalen de bezoekers deze middag zelf. Er is een ruime keuze aan films van o.a. de firma Raymakers, Nedschroef, Robur, Smurfit Kappa van Dam, Hatema , Hemepro , Kuijpers Installaties, de historie van de voedingsmiddelenindustrie van de middeleeuwen tot nu, de industriële ontwikkeling in Helmond van de 19de eeuw tot nu.

Overige exposities:

Natuurlijk kunt u deze middag ook de exposities bekijken, zoals de handelsdrukkerij met een laboratorium, de textiel, metaal en energie expositie, ook kunt u een stijlkamer bezichtigen met een geheel in oude stijl ( 19de eeuw) ingerichte directiekamer. Op flat screens in de vaste exposities; textiel, metaal, energie en druk, worden films vertoond over productieprocessen van vroeger en nu. Ook de maquette van het majestueuze PeaPark is het bekijken waard.

De goed gedocumenteerde databanken in het Atrium, leveren veel informatie over de Helmondse industrie.

Er is een groot aantal foto´s te bekijken en er zijn ook vele naslagwerken aanwezig over industriële processen.

Ook is er de mogelijkheid om verschillende bedrijfshistorische dvd’s en boeken aan te schaffen. Kortom, een inspirerende, educatieve en verassende wijze om ondergedompeld te raken in de wereld van het industriële verleden en heden.

Wilt u meer weten en bekijken dan bent u van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 16 oktober van 13.00 tot 17.00 uur.

Entree €3,50, boven 65 jaar €3,00

Lees meer
Op zondag 24 juli kan iedere bezoeker gratis toegang krijgen tot de Open dag bij het Industrieel Atrium. Maar daar moet je wel wat voor doen! Maak een digitale foto van de openlucht-expo, langs het kanaal, onder de Traverse.

Achtergrond Open lucht expositie

Vorig jaar ging het Industrieel Atrium een samenwerking aan met de Stichting ‘Openlucht Galerie Helmond’. Er werd een project gestart, waarmee we samen het industriële verleden van Helmond letterlijk en figuurlijk opnieuw ‘in the picture’ wilden zetten. Het resultaat daarvan was het afgelopen jaar te zien langs het Kanaal, onder de Helmondse Traverse. In deze openluchtexpositie wordt steeds een andere periode uit de geschiedenis van de Helmondse industrie tentoongesteld. Als eerste waren de alleroudste foto’s aan de beurt. Deze zijn gemaakt tussen 1890 en 1945. Elke foto vertelt een eigen verhaal en samen vertellen ze een verhaal over de ontwikkeling van de Helmondse industrie. Inmiddels heeft iedere inwoner van Helmond kunnen zien hoe het er zo’n 100 jaar geleden aan toe ging langs ‘De Knaal’.

Daar is vanaf 24 juli een nieuwe unieke reeks foto’s te zien uit het industriële verleden van Helmond. Dit keer kun je foto’s bewonderen van fabrieken en arbeiders uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. De foto’ zijn geselecteerd en beschreven door twee Helmondse Historici, Giel van Hooff en Laura Bertels.

Met “het kiekje” dat je maakt van de openlucht-expo krijg je gratis toegang tot de nieuwe tentoonstelling van het Industrieel Atrium; “Nou moette toch us kieke”

Open dag

Het thema van de open dag sluit deze keer direct aan bij de nieuwe reeks foto’s van de Open Galerie Helmond. We hebben namelijk nog veel meer prachtige foto’s in de collectie van het Industrieel Atrium. Alle medewerkers van het Industrieel Atrium hebben hun favoriete industriële foto gekozen. Deze verzameling van foto’s, ofwel kiekjes, zijn te bewonderen in de thema tentoonstelling in het Industrieel Atrium.

De foto’s wekken goede en minder goede herinneringen op, waar onze experts uitgebreid over zullen vertellen. Voor degene die de eerste reeks van de Open Galerie het afgelopen jaar gemist heeft, is deze alsnog te zien bij het Industrieel Atrium. Natuurlijk draait er ook weer een mooie film over de geschiedenis van de Industrie in Helmond in onze eigen filmzaal.

Het Industrieel Atrium is het moderne kenniscentrum voor Industrieel Erfgoed van Helmond e.o. De focus ligt daarbij op 4 industrieën: textiel, metaal, energie en druk. Aan de hand van multimedia presentaties zien en ervaren de bezoekers hoe de industrieën tot stand zijn gekomen vanaf eind 19e eeuw tot heden.

Meer weten en bekijken? U bent van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 24juli a.s. van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,50. Ook open op dinsdag / woensdag / donderdag tussen 9.30u-16.30u)

www.industrieel-atrium.nl en www.openluchtgaleriehelmond.nl

Bij de foto: Een van de foto’s uit de eerste reeks van de Open Galerie Helmond, die afgelopen jaar te zien was langs het kanaal: De eerste gasfabriek van Helmond uit 1862. Later werd dit het terrein van Obragas.

Lees meer

Weven op een Jacquardgetouw in het Industrieel Atrium.

Op zondag 26 juni organiseert het Industrieel Atrium weer haar maandelijkse open dag. Dit maal staat het thema ”Weven en Textiel” centraal.

Op de open dag van zondag 26 juni kunnen bezoekers de ontwikkeling van Helmond als textielstad komen beleven. Tijdens een doorlopende workshop weven legt onze wever Theo Huibers op ons 18de eeuwse weefgetouw uit hoe dat weven nu eigenlijk ging. Bezoekers kunnen zo ervaren hoe zwaar dat werk van die wevers eigenlijk was en hoe dat nou eigenlijk werkt met de schering, de inslag en al die spoelen.

De afgelopen maanden heeft Theo Huibers hard gewerkt aan de restauratie van een zogenaamd Jacquard Weefgetouw wat werkt op het principe van draaiorgels, met pondskaarten. Dit volautomatische getouw werd eind 18de eeuw in Frankrijk uitgevonden door ene meneer Joseph-Marie Jacquard. De automaat bracht het patroon aan volgens de rangschikking van de gaten in de kaarten. De ponskaarten fungeerden als informatiedrager, ze vormden het “programma”. We herkennen hetzelfde principe dat gebruikt werd bij computers uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het getouw is een geweldige aanwinst voor het Industrieel Atrium. Met trots zal Theo Huibers dan ook laten zien hoe dit getouw werkt.

Om de ontwikkeling van Helmond als textielstad te onderstrepen is ook een thema-tentoonstelling ingericht waarin belangrijke Helmondse textielfabrikanten en hun merken de volle aandacht krijgen. Daarnaast draaien we in onze filmzaal de film: Historische ontwikkeling van de industrie in Helmond.

Het Industrieel Atrium is het moderne kenniscentrum voor Industrieel Erfgoed van Helmond e.o. De focus ligt daarbij op 4 industrieën: textiel, metaal, energie en druk. Aan de hand van multimedia presentaties zien en ervaren de bezoekers hoe de industrieën tot stand zijn gekomen vanaf eind 19de eeuw tot heden.

Meer weten en bekijken? U bent van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 26 juni a.s. van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,50. Ook open op dinsdag / woensdag / donderdag tussen 9.30u-16.30u) www.industrieel-atrium.nl .

Lees meer

Op zondag 22 mei organiseert het Industrieel Atrium weer haar maandelijkse open dag. Dit maal staat het thema ”jubilea en merchandise” centraal.

Je hele loopbaan bij het zelfde bedrijf werken komt steeds minder voor, vroeger echter was dat juist heel normaal. Zelfs meerdere generaties bij het zelfde bedrijf was geen uitzondering.

Lange dienstverbanden werden door de bedrijven ook zeer gewaardeerd, jubilea werden gevierd met de familie en speciale penningen werden daarbij officieel uitgereikt door de directie.

Een van de vitrines in het Industrieel Atrium is ingericht met allerlei van die penningen uitgereikt aan verschillende trouwe werknemers van uiteenlopende bedrijven.

Verder zijn er vitrines ingericht met oude relatiegeschenken. Deze zogenaamde merchandising artikelen zoals glazen, asbakken, kleding en andere promotieartikelen werden voorzien van het bedrijfslogo of de bedrijfsnaam. Ze werden cadeau gegeven aan (potentiële) klanten of zelfs apart verkocht en werkten verkoop bevorderend. Deze thema tentoonstelling laat zien hoe vroeger werd gedacht over reclame en hoe dit in de loop der tijd is veranderd. De merchandising artikelen zijn allemaal een uiting van hun eigen tijd en vertellen ons op hun manier over het tijdsbeeld waarin ze zijn ontstaan.

In de filmzaal is een bijzondere en nieuwe film te zien met een historisch overzicht van de industrie in Helmond.

Het Industrieel Atrium is het moderne kenniscentrum voor Industrieel Erfgoed van Helmond e.o. De focus ligt daarbij op 4 industrieën: textiel, metaal, energie en druk. Aan de hand van multimedia presentaties zien en ervaren de bezoekers hoe de industrieën tot stand zijn gekomen vanaf eind 19e eeuw tot heden.

Meer weten en bekijken? U bent van harte welkom in Het Industrieel Atrium, Kanaaldijk NW 29 in Helmond op zondag 22 mei a.s. van 13.00 tot 17.00 uur. Entree €3,50. Ook open op dinsdag / woensdag / donderdag tussen 9.30u-16.30u) www.industrieel-atrium.nl .

Lees meer