Het industrieel Atrium |Connecting industrial history

Kenniscentrum voor industrieel erfgoed |Documentatie, Informatie, Expositie

Atrium voor: Scholen

Scholen

De geschiedenisles voor een beter besef over land, regio en stad waarin leerlingen wonen

Voor klassen van maximaal 30 personen wordt er door de organisatie van Het Industrieel Atrium een rondleiding verzorgd met demonstraties, uitleg, films, informatie overdracht etc. De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en kan gedurende de week op de dinsdag, woensdag, en donderdag van 10.00 uur tot 12.30, en s’ middags van 14.00 tot 16.30 middels reservering vooraf plaats vinden. De industriële sessie kan naar wensen van de docent eventueel aangepast worden. De leerlingen krijgen een door hen zelf ter plekke gemaakt industrieel voorwerp voor herinnering mee. Kosten 3,50eu per leerling/docent

Zo heeft een klas vwo leerlingen van het Jan van Brabantcollege te Helmond een bezoek gebracht aan het Atrium. Ze kregen een opdracht van hun geschiedenisdocent om enerzijds sporen van de eerste industriële revolutie te onderzoeken en ze moesten in kaart brengen hoe de eerste industriële revolutie in Helmond in de 19de eeuw tot stand is gekomen.
De 17 leerlingen zijn op 12 april jl. daarvoor bij Het Industrieel Atrium geweest van 9.30 tot en met 13.00 uur.


Zij zijn op eigen initiatief onderzoek gaan doen in onze collecties, bibliotheek, sectoren, databanken en films en hebben zich laten voorlichten door onze deskundigen op dat gebied. De diverse informatiebronnen gaven de leerlingen uiteindelijk een compleet beeld van geschiedenis van de sector waarvoor ze een werkstuk moesten maken.

Met deze kennis onder de arm zijn de leerlingen naar huis gegaan en hebben een aantal mooie werkstukken afgeleverd. Hieronder hebben we een screenshot geplaats van een van de werkstukken.

Ben je leraar en wil je dat je kinderen ook zulke leuke en interessante werkstukken afleveren? Neem dan contact op met het Atrium.

Screenshots werkstuk gas

Ook leerlingen van het Carolus Borromeus lyceum hebben zich onlangs ondergedompeld in industrieel Helmond. In het kader van de Carolus Academie worden onze eerstejaars gymnasiasten de komende weken ondergedompeld in het Helmonds erfgoed: tijdens de eerste excursie werd het Industrieel Atrium bezocht.

Aangekomen bij het Industrieel Atrium gingen de leerlingen in groepen rond langs de diverse vitrines waarin voorwerpen lagen uitgestald die zelfs sommige docenten alleen maar kennen uit de verhalen van grootouders. Onder de bezielende leiding van enthousiaste vrijwilligers leerden de leerlingen alles over weven, de Begemanfabrieken, historische manieren van energie opwekken, het Peapark, maar ook het werken met drukletters. De vele verhalen wekten ook verbazing; waarom een tafelkleed weven als je het ook zo kunt kopen? En typen kan toch gewoon op een laptop? Er werd driftig meegeschreven in de werkboeken die speciaal voor het project Helmonds Erfgoed zijn ontwikkeld en de vrijwilligers kregen behoorlijk wat vragen voor hun kiezen. Tot slot kreeg iedere leerling nog een handgemaakte leeswijzer mee naar huis als aandenken aan de leerzame middag.